Luchtgommen

Luchtgommen

Bij gevelrenovaties wordt luchtgommen vaak toegepast bij gevoelige materialen die niet gebaat zijn met andere technieken zoals zandstralen. We kunnen eigenlijk zeggen dat luchtgommen daar een soort zachtere variant van is. De technieken zijn vergelijkbaar, maar er zijn wel verschillen.

luchtgommen

Wat is het verschil tussen zandstralen en luchtgommen?

Bij zandstralen gaan we met hoge druk tegen de vuile gevel stralen. Daarbij gebruiken we een reinigingsmiddel om te stralen. Door met hoge druk te werken, loopt de gevel wel een zeker risico beschadiging. Ook gaan de korrels van het reinigingsmiddel onderling tegen elkaar botsen, waardoor er een deel rendement verloren gaat.

Bij luchtgommen of ook wel wervelstralen genoemd, wordt er een lagere druk gebruik en wordt er vanuit een grotere opening gestraald. De korrels van het reiniginsmiddel worden door een soort rotatie verspreid. Zo wordt de slagkracht van de korrels op de gevel wat verminderd, waardoor beschadiging eigenlijk weinig voor kan komen.

Luchtgommen is ecologischer dan zandstralen, er komen alleen zand, lucht en water aan te pas en geen chemische middelen.

Waaruit bestaat het straalmiddel?

Het straalmiddel wordt afgestemd op je gevelbekleding, maar is altijd een combinatie van lucht, water en zand. Afhankelijk van de ondergrond wordt de verhouding tussen de drie veranderd, alsook de diameter van de rotatie.

Concreet maken wij gebruik van een natuurlijk product: korrels van een veelgebruikt mineraal gesteente voor het reinigen van gevels, hout en metaal, dat vooral in Australië en India wordt ontgonnen. Er zitten geen chemische additieven in en ook geen sporen van metaal of kwarts. Verder wordt het product courant gebruikt omwille van de uitstekende resultaten op gevels.

Wanneer is luchtgommen handig?

1. Bij een gevelreiniging

Luchtgommen is een techniek die als gewone gevelreiniging kan worden toegepast. Daarna kunnen we de gevel ook een hydrofuge geven voor een nog betere bescherming tegen vuil en vocht.

2. Om gevelverf te verwijderen

Met luchtgommen kunnen we ook een verflaag af de gevel krijgen. Reken er wel op dat het voegwerk in veel gevallen dan ook gerenoveerd zal moeten worden. Dus in het kader van een grote gevelrenovatie kan dat wel.

3. Om graffiti te verwijderen

Een van de troeven van luchtgommen is dat het een relatief goedkope en doeltreffende manier is om graffiti van muren te verwijderen. Zowel op steen als beton, metaal of trespa.

4. Om natuursteen te reinigen

Ook oppervlakken in natuursteen kunnen met luchtgommen opgefrist worden. Dat gaat snel en door de natuurlijke hardheid van het materiaal verloopt dat ook zonder beschadigingen.

5. Om hout te reinigen

Ook bij het reinigen van hout heeft luchtgommen zijn nut om bijvoorbeeld verf, vernis en waslagen efficiënt te verwijderen. Denk aan houten draagstructuren, houten trappen, houten vloeren en deuren,…

6. Om metaal te ontlakken en te reinigen

Bij metalen oppervlakken en voorwerpen is luchtgommen nuttig om bijvoorbeel laklagen te verwijderen of voor een algemene reiniging. Dat kan naast metalen bekleding bijvoorbeeld ook op auto’s of boten gebeuren.

Uw gevel laten luchtgommen? Reken op Renovatec!

Bent u van plan om uw gevel te laten luchtgommen en wilt u graag de situatie eerst in kaart laten brengen? Dan komen onze experts graag tot bij u voor een vrijblijvende analyse en een offerte op maat. Contacteer ons gerust voor een afspraak!

Vertrouw op de gevelexpertise van Renovatec

Uw gevel laten behandelen met  luchtgommen?