Gevel stoomreinigen: hoe werkt het + toepassingen

Gevel stoomreinigen: hoe werkt het + toepassingen

Gevel stoomreinigen: hoe werkt het + toepassingen

Merk je mossen, algen of vuil op je gevel? Dan moet de gevel gereinigd worden. De hogedrukreiniger uit de kast halen is echter geen goed idee. Zo zal je de gevel beschadigen.

Stoomreinigen is een veilige en efficiënte manier om een doffe gevel terug tot leven te wekken. Maar hoe werkt stoomreinigen? En kan je elke soort gevelbekleding stoomreinigen?

1. Wat is stoomreinigen precies?

Het stoomreinigen van een gevel is een veilige en efficiënte methode om je gevel te reinigen. De gevel wordt schoongemaakt met heet stoom. Dat doen we met speciaal daarvoor ontwikkelde apparatuur. Het water wordt op hoge temperatuur verwarmd en de stoom die geproduceerd wordt is fijn en druppelvrij.

Op die manier laten algen, mossen en oppervlakkig vuil los. Het resultaat is een gereinigde gevel, zonder groenuitslag. Vuil dat diep in de bakstenen zit, zoals roet afkomstig uit uitlaatgassen, kan je niet verwijderen door te stoomreinigen.

gevelreiniging
gevel laten reinigen

2. Kan je elke gevel stoomreinigen?

Stoomreinigen is een erg veilige manier om je gevel te reinigen. Er kan geen schade optreden. Vaak kiezen mensen ervoor om een vuile gevel schoon te maken met een hogedrukreiniger, maar dat is niet zonder risico’s. De waterstraal is te hard voor de gevel en kan scheuren en barsten doen ontstaan. Die kunnen op termijn dan weer leiden tot vochtproblemen, wat je natuurlijk liever vermijdt.

Tocht moet je ook met stoomreinigen voorzichtig zijn. Is de gevel erg oud en kwetsbaar, dan is ook stoomreinigen niet geschikt. De hoge temperatuur van de waterdamp zou namelijk tot barsten in bakstenen of voegen kunnen leiden.

3. Hoe werkt dat precies, een gevel stoomreinigen?

Eerst en vooral zullen we nagaan of de gevel zich in goede staat bevindt. Is het bouwmateriaal stevig, niet al te poreus en zijn er geen barsten of scheuren, dan kunnen we de behandeling starten. Bij bakstenen en beton kunnen we zo goed als altijd meteen aan de slag, bij gevelbekledingen als crepi of zandsteen moeten we voorzichtiger zijn.

Het stoomreinigen van de gevel doen we met zorg en precisie. We gebruiken eerst een lage druk, die we hoger kunnen schakelen indien dat nodig zou zijn. Daarna spoelen we in de meeste gevallen de gevel nog eens af, met dezelfde voorzichtigheid.

Hardnekkige vervuiling zoals verfresten, graffiti en onkruid zijn geen probleem met onze unieke methodes van SteamPLUS® en WeedPLUS®.

SteamPLUS-2.0-logo-cropped-400x67
SteamPLUS® is een hogedruk-stoomtechniek die het effect van stoom en de snelheid van hogedruk combineert.
WeedPLUS-logo1
WeedPLUS® is een vernieuwend procédé voor onkruidbestrijding met behulp van een hogedruktrailer

4. Kan je zelf de gevel stoomreinigen?

Stoomreinigen kan je moeilijk zelf doen. Het is belangrijk dat je de juiste apparatuur gebruikt om schade aan de gevel te voorkomen. Bovendien heb je in de meeste gevallen een stelling nodig, wat de meeste mensen niet in huis hebben. En het spreekt voor zich dat een vakman de nodige expertise en ervaring heeft om de gevel op een correcte en succesvolle manier te stoomreinigen.

Daarom raden we je aan om een beroep te doen op een professional. Bij Ventitec helpen we je graag met het stoomreinigen van je gevel.

5. Wat kan je doen wanneer stoomreinigen niet zal volstaan voor jouw gevel?

Is je gevel aan een grondige schrobbeurt toe, dan zal stoomreinigen mogelijk niet volstaan. Vuil zoals roet dat diep genesteld zit, zal niet verdwijnen met stoom.
Je kan bijvoorbeeld de gevel laten zandstralen. Daarbij wordt zand in fijne, harde stralen op de gevel geblazen. Zo wordt de gevel als het ware gepolijst. De bovenste millimeters van de bakstenen wordt weggeblazen, samen met het vuil. Deze methode wordt vooral gebruikt bij grafitti of roetvlekken. Broze of oudere gevels kunnen niet gezandstraald worden.

Een andere optie is om chemisch te reinigen. We gebruiken dan professionele middelen die chemische reacties opwekken. Zo wordt het vuil dieper gereinigd. Een chemische reiniging is echter niet op elke gevel mogelijk.

6. Een tip: werk de gevel af met een hydrofuge

We sluiten nog af met een tip. Nadat je de gevel gestoomreinigd hebt, moet je een hydrofuge overwegen. Een hydrofuge of gevelimpregnatie is het aanbrengen van een waterafstotende laag op de gevel. Die laag is overigens volledig transparant, je gevel zal er dus niet anders uitzien.

Dankzij de hydrofuge komt regenwater niet langer in contact met de bakstenen en voegen op je gevel. Zo is er ook geen voedingsbodem voor algen en mossen en vuil wordt makkelijk weggespoeld wanneer het regent. Het resultaat: een gevel in perfecte staat.

Nog meer geveltechnieken

7. Renovatec reinigt uw gevel op doeltreffende wijze

Is uw gevel aan een reinigingsbeurt toe? Neem dan zo snel als mogelijk contact op met Renovatec. Wij komen bij u langs voor een gratis en vrijblijvende prijsopgave en helpen u met opfrissen van uw gevel.

Gevelwerken nodig? Vraag uw gratis plaatsbezoek aan.

Onze adviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder