Kaleien

Kaleien

Gevelafwerking door kaleien

Wenst u de gevel van uw woning een ingrijpende make-over te geven met een volledig andere look? Dan is het kaleien van de gevel meer dan een overweging waard.

Deze speciale schildertechniek geeft alle buitenmuren een erg typerend uitzicht en daarnaast vormt het een uitstekende beschermlaag waardoor de muur voor vele jaren bestand is tegen slecht weer en vervuiling.

1. Wat is kaleien precies?

Kaleien is eigenlijk al een eeuwenoude schildertechniek. In lang vervlogen tijden pasten de boeren het al toe op stalmuren. Ze brachten een laag kalkverf aan op de muren om die op een efficiënte manier te beschermen tegen slijtage en guur weer.

Het proces is natuurlijk wel wat geëvolueerd, maar de essentie van kaleien is vandaag nog steeds hetzelfde: een schildertechniek waarbij men met behulp van een blokkwast een kalkpleister aanbrengt. Doorgaans over stenen gevels.

De techniek van kaleien wordt hoofdzakelijk buiten toegepast, als een alternatief voor bijvoorbeeld crepi gevelbekleding. Dat geeft dan de typische geschilderde witte gevel als uitzicht die je her en der in het straatbeeld ziet. Al kan het ook in tal van andere kleuren. Af en toe zie je het ook terug op binnenmuren.

2. Soorten afwerkingen met kalei

Er zijn diverse structuren en afwerkingen verkrijgbaar voor het kaleien van uw gevel. Zowel in wit als in kleur. Hieronder ziet u een aantal structuren.

kaleistructuur 1
kaleistructuur 2
kaleistructuur 3
kaleistructuur 4

3. Voordelen van een gevel kaleien?

Kaleien heeft een aantal interessante troeven, zowel wat verfraaiing als gevelbescherming betreft.

Uitstekende gevelbescherming
Kalkpleister vormt een uitstekende beschermingslaag tegen vocht, weersinvloeden en vervuiling van buitenaf.
Strakke en authentieke afwerking
Met kaleien werk je vervelende oneffenheden in de gevel weg en geef je de muur een erg authentieke en tijdloze look.
Duurzaam
Het is een ecologisch verantwoorde methode om je gevel af te werken. Bovendien is kalei dampopen waardoor je er een pak vochtproblemen mee voorkomt op lange termijn.

4. Wat is de prijs van kaleien?

Er zijn een aantal factoren die de prijs voor een gevel kaleien gaan bepalen.

Om te beginnen moet er natuurlijk kalei aangekocht worden. Daarbij is kalei met kleurpigment iets duurder dan gewoon standaard witte kalei. Verder heb je natuurlijk het andere materiaal zoals borstels en een stelling nodig. En dan zijn er de manuren voor de eigenlijke uitvoering.

Voor het laten kaleien van je gevel mag je rekenen op een prijs van €25 à €60 per m², afhankelijk van de complexiteit van de opdracht.

Let wel: vaak zal de gevel in zekere mate verontreinigd zijn, dus voor een goed resultaat is een gevelreiniging voorafgaand ook vaak aangewezen.

Nog meer geveltechnieken

5. Uw gevel laten kaleien? Reken op Renovatec!

Bent u overtuigd van de meerwaarde van kalei op uw gevel? Wenst u graag een vrijblijvende prijsopgave? Neem dan snel contact op met Renovatec. Onze gevelexpert plant met plezier een afspraak in om tot bij u te komen.

Gevelwerken nodig? Vraag uw gratis plaatsbezoek aan.

Onze adviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder