Gevelreiniging

Gevelreiniging

De gevel van uw woning ondervindt samen met het dak de meeste invloed van het weer en het leefmilieu door de jaren heen. Van neerslag in ieder seizoen tot algen en mosvorming en ook roetafzetting van uitlaatgassen en ander vuil. Het spreekt dus vanzelf dat een gevel na zoveel jaar eens aan een grondige gevelreiniging en opfrissing toe is.

Voor gevelreiniging zijn er verschillende methodes die wij toepassen. Afhankelijk van de toestand van uw gevel en uit welk bouwmateriaal de muren geconstrueerd zijn.

gevelreiniging renovatec

Zachte gevelreiniging met kokend water

Dit is de eenvoudigste en ook de meest milieuvriendelijke gevelreiniging. Er wordt met lage druk kokend heet water op de gevel gespoten om die te reinigen. Deze methode bevelen we aan voor gevels die met een bescheiden reiniging voldoende hebben en waarbij de ondergrond zacht is.

Andere reinigingsmethodes met speciale producten kunnen immers wat tijdelijke vervuiling teweeg brengen. Dat willen we in sommige gevallen liever vermijden. Is er een meer diepgaande gevelreiniging nodig? Dan gaan we natuurlijk wel naar andere methodes kijken zoals zandstralen of hydrofuge.

We gebruiken geen koud water omdat heet water nu eenmaal veel meer vuil kan verwijderen. Ook algen en mos gaan sneller dood van een warmteshock.

Voordelen van een zachte gevelreiniging:

 • Geen chemische middelen nodig
 • Gaat snel en efficiënt
 • Geen risico op schade aan de gevel
 • Lagere kostprijs dan veel andere methodes

Het grootste nadeel? Het is niet voldoende voor gevels die er wat erger aan toe zijn. Het werkt ook niet op alle soorten materialen even goed. Wilt u weten of uw gevel hiervoor in aanmerking komt? Contacteer ons voor een gratis analyse.

Stoomreiniging

Bij een stoomreiniging wordt uw gevel afgestoomd met stoom op een temperatuur van 120 tot 160 °C. We werken met een variabele waterdruk, afhankelijk van het bouwmateriaal en de mate van vervuiling die we moeten reinigen, hanteren we een druk van 2 tot 6 bar.

De gevel wordt in een eerste sessie afgestoomd door van onderen te beginnen richting dak. Op die manier vermijden we dat er te veel vuil op en in de grond beland. Daarna werken we nogmaals van boven naar beneden.

Voordelen van stoomreiniging:

 • Geen chemische middelen nodig
 • Variabele druk volgens het precieze bouwmateriaal
 • Geen milieu-impact
 • Efficiënt

Het nadeel tegenover de zachte reiniging is dat het wat langer duurt en dus ook qua prijs wat hoger uitkomt. Maar bij iets meer vervuilde gevels is het resultaat uiteindelijk wel beter.

Nat stralen

Voor een nog beter resultaat kunnen we ook nat gaan stralen of vochtstralen. Daarbij gaan we een reinigingsmiddel tegen de muur blazen in combinatie met heet water op hoge druk. Zo komen we tot een grondige reiniging met doorgaans betere resultaten dan de zachtere methodes. Het reinigingsmiddel gaat mee in het water van de hogedrukreiniger.

Voordelen van nat stralen:

 • economische verhouding tussen reinigingsmiddel en water (20/80)
 • weinig rondvliegend stof tijdens het reinigen
 • beste resultaat in vergelijking met voorgaande methodes

Het nadeel is dat er wel degelijk een extra reinigingsmiddel wordt gebruikt. Dat heeft dus ook invloed op de kostprijs. Het resultaat is dan weer wel beter.

Uw gevel laten reinigen? Reken op Renovatec!

Bent u van plan om uw gevel te laten reinigen en wilt u graag de situatie eerst in kaart laten brengen? Dan komen onze experts graag tot bij u voor een vrijblijvende analyse en een offerte op maat. Contacteer ons gerust voor een afspraak!

Vertrouw op de gevelexpertise van Renovatec

Uw gevel weer zo goed als nieuw?