Thermowood

Thermowood

Uw gevel afwerken met Thermowood

Thermowood is de laatste jaren in opmars als het aankomt op houten gevelbekleding. Het is een ecologisch en budgetvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout. Het product wordt vervaardigd uit Europees naaldbomenhout.

Vroeger zag je het regelmatig op terrassen, maar de toepassingen zijn intussen ook uitgebreid naar bijvoorbeeld afsluitingen of gevels.

1. Wat is thermowood precies?

Thermowood is eigenlijk thermisch gehard hout waarbij naaldbomenhout uit Europa wordt onderworpen aan een speciaal verhittingsproces met stoom dat het hout niet gaat verbranden maar gaat uitharden. Hierdoor is thermowood zeer geschikt voor buitentoepassingen vanwege de bestendigheid tegen vocht, houtrot, schimmelvorming of andere factoren.

Tijdens het verhittingsproces gaat het hout voor een lange tijd in een speciale oven. Hierdoor gaat onder andere de structuur van de harsen van het hout veranderen. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld houtwormen er zich niet langer mee kunnen voeden. Daarnaast wijzigen ook het vochtpercentage en de structuur van de cellen. Hierdoor wordt het uitermate geschikt voor buitengebruik, net als tropisch hardhout. Je kan dus gemakshalve stellen dat het tropisch klimaat voor een tijdlang gesimuleerd wordt op het Europese hout.

Er wordt alleen verhit met stoom op waterbasis. Er komen dus geen chemische producten aan te pas en het hout wordt achteraf ook niet meer chemisch bewerkt, wat je met geïmpregneerd hout wel hebt. Het is dus ook een duurzaam alternatief. Er is wel energieverbruik bij het verhitten, maar globaal is dat veel lager dan wat nodig is bij houttransporten uit tropische gebieden.

2. Thermowood combineren met gevelisolatie

Gevelisolatie is natuurlijk een belangrijk aspect geworden bij een bouw- of renovatieproject. Het is een van de meest effectieve manieren om energie te besparen. Thermowood laat zich uitstekend combineren met isolatie langs de buitenkant van de gevel.

De isolatieplaten worden afhankelijk van het systeem rechtstreeks op de gevel gelijmd of geschroefd. Daarna kan de houtbekleding erover worden aangebracht.

thermowood
thermowood gevel

3. Voordelen van een gevel in Thermowood?

Een gevel afwerken met Thermowood heeft een aantal interessante troeven, zowel wat verfraaiing als gevelbescherming betreft.

Natuurlijk uiterlijk
Thermowood kan zijn natuurlijke look behouden, er is geen extra behandeling of schilderwerk nodig na de plaatsing.
Weinig tot geen onderhoud
Het hout vereist in principe geen onderhoud, tenzij je op lange termijn de kleur wil behouden, want van nature zal het wel wat vergrijzen, maar zelfs dan volstaat een laag olie of beits om de zoveel jaar om de gevel top te houden.
Geen vochtproblemen
Thermowood neemt zo goed als geen vocht op, waardoor problemen als doorslaand vocht geen kans krijgen. Verder is het ook zeer vormvast.

4. Wat is de prijs van Thermowood?

De kostprijs van Thermowood als gevelbekleding is zeker het bekijken waard wanneer je het gaat vergelijken met tropisch hout. De prijs varieert van 30 tot 55 euro per vierkante meter. Thermowood is in meerdere soorten hout verkrijgbaar, het vaakst in dennenhout, es of populier.

Dit heeft een lichte invloed op de prijs, verder zijn natuurlijk de vierkante meters en andere factoren van de gevel zelf van belang. En ook of je gevelisolatie wenst of niet.

Nog meer geveltechnieken

5. Uw gevel laten afwerken met Thermowood bekleding? Reken op Renovatec!

Bent u overtuigd van de meerwaarde van houtbekleding op uw gevel? Wenst u graag een vrijblijvende prijsopgave? Neem dan snel contact op met Renovatec. Onze gevelexpert plant met plezier een afspraak in om tot bij u te komen.

Gevelwerken nodig? Vraag uw gratis plaatsbezoek aan.

Onze adviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder