Blog

Gevelbepleistering en luchtdichtheid: wat is het belang?

crepi op gevel zetten
Tips

Gevelbepleistering en luchtdichtheid: wat is het belang?

Gevelbepleistering is een essentieel onderdeel van het bouwen en renoveren van een woning of gebouw. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar zal ook de duurzaamheid en energie-efficiëntie van je woning een duwtje in de rug geven. Wist je bijvoorbeeld dat gevelbepleistering in combinatie met isolatie ook de luchtdichtheid van je woning zal verbeteren?

Wat is luchtdichtheid?

Luchtdichtheid verwijst naar de mate waarin een gebouw in staat is om ongewenste luchtinfiltratie te voorkomen. Met andere woorden, het gaat erom hoeveel lucht er ongecontroleerd van binnen naar buiten of andersom kan stromen via naden, kieren, of andere openingen in de gebouwschil. Een goede luchtdichtheid betekent dat de warmte binnen het gebouw blijft en dat koude lucht van buiten niet naar binnen kan lekken.

Dat heeft een directe invloed op het energieverbruik. Hoe beter een gebouw luchtdicht is, hoe minder energie er nodig is om het binnenklimaat op peil te houden. Bovendien zorgt een luchtdicht gebouw voor een verbeterd comfort, omdat tocht en koude zones in de woning worden verminderd.

De rol van gevelbepleistering

Gevelbepleistering draagt in belangrijke mate bij aan de luchtdichtheid van een gebouw. Traditioneel denken mensen bij bepleistering vooral aan esthetiek: een mooie, egale afwerking die een woning karakter geeft. Maar het functioneert ook als een beschermlaag tegen invloeden van buitenaf. Een goed aangebrachte pleisterlaag zorgt voor een afgedichte gevel die luchtinfiltratie tot een minimum beperkt.

Daarnaast kunnen moderne pleistermaterialen, zoals luchtdichte pleisters, worden ingezet om de prestaties van de gevel te verbeteren. Deze materialen worden zo ontwikkeld dat ze niet alleen duurzaam en vochtregulerend zijn, maar ook bijdragen aan een optimale luchtdichtheid.

Comfort en gezondheid

Behalve de energiebesparing draagt een luchtdicht gebouw ook bij aan het comfort en de gezondheid van de bewoners. Tocht en temperatuurschommelingen worden geminimaliseerd, wat zorgt voor een aangenamer binnenklimaat. Een goede luchtdichtheid helpt bovendien bij het vermijden van condensatieproblemen in de constructie, wat schimmelgroei kan voorkomen. Schimmels en vocht kunnen leiden tot gezondheidsproblemen, zoals allergieën en luchtwegaandoeningen.

Door gevelbepleistering in te zetten als middel om de luchtdichtheid te verbeteren, investeer je dus ook in de gezondheid van de bewoners.

Voorkom bouwschade

Een ander groot voordeel van een luchtdichte gevel is de bescherming tegen bouwschade. Luchtstromen die door kieren en naden de constructie binnenkomen, kunnen vocht met zich meebrengen. Dat vocht zal op de lange termijn bouwschade veroorzaken, zoals houtrot, corrosie van metalen onderdelen, en schimmelvorming. Een luchtdichte gevelbepleistering voorkomt die problemen, wat de levensduur van het gebouw verlengt en dure reparaties bespaart.

Verschillende soorten gevelbepleistering en luchtdichtheid

Niet elke soort gevelbepleistering draagt in dezelfde mate bij aan de luchtdichtheid. Daarom is het belangrijk om bij de keuze voor een bepleistering rekening te houden met de specifieke eigenschappen van het materiaal. De meest gebruikte soorten pleister zijn:

Minerale pleister

Dit is een traditioneel materiaal dat goed ademt en vocht kan reguleren. Het is gemaakt van enkel natuurlijke materialen: cement, kalk, zand en water. Het grote voordeel van minerale pleister is dat je er oneffenheden in de gevel mee kan maskeren. Je kan dit soort gevelbepleistering namelijk aanbrengen in dikke lagen waar dat wenselijk is.

Siliconenpleister

Siliconenpleisters of kunstharspleisters zijn zeer waterafstotend en bestand tegen scheuren, dankzij de hars in de mengeling. Ze staan ook bekend om hun luchtdichtheid en presteren beter dan de traditionele, minerale pleister. De gevel moet zich wel in een goede staat bevinden om dit soort pleister te kunnen gebruiken.

Bij Renovatec werken we met verschillende pleisters. Welke we kiezen is afhankelijk van de bestaande bouwstructuur, het gewenste uiterlijk, en de prestatie-eisen van het gebouw.

Gevelbepleistering in combinatie met isolatie

Geen betere manier om je woning luchtdicht te maken dan door de gevel langs buiten te isoleren. De beste manier om die isolatiepanelen dan af te dekken, is gevelbepleistering. Ze vormen het perfecte duo. Na het isoleren van een gevel met bijvoorbeeld EPS (geëxpandeerd polystyreen) of minerale wol is het belangrijk dat de pleisterlaag perfect aansluit om luchtlekken te voorkomen. Onze vakmannen weten precies hoe ze die klus moeten klaren.

Renovatec is de gevelbepleisteringsexpert in jouw omgeving

Luchtdichtheid is een cruciale factor voor het energieverbruik, het comfort en de duurzaamheid van een gebouw. Gevelbepleistering speelt daarbij een sleutelrol. Bij Renovatec zijn we gespecialiseerd in het aanbrengen van gevelbepleistering die niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van luchtdichtheid en energie-efficiëntie.

Wil je meer weten over onze gevelbepleisteringsdiensten of heb je specifieke vragen over luchtdichtheid? Neem vandaag nog contact met ons op, we gidsen je met veel plezier door het hele proces.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder