Wat is de rol van gevelbepleistering in passief bouwen?
Wat is de rol van gevelbepleistering in passief bouwen?
Passief bouwen legt zich helemaal toe op energie-efficiëntie en duurzaamheid. Het doel is om gebouwen te creëren die minimale energie verbruiken om zo de ecologische voetafdruk te verkleinen. Ook de gevelbedekking kan de woning extra duurzaam maken. Een uitstekende optie is crepi. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar levert ook enkele interessante voordelen op.
1. Wat is passief bouwen?
Passief bouwen is een bouwconcept dat gericht is op het minimaliseren van het energieverbruik van gebouwen. Zo verbruik je amper energie om je woning te verwarmen en de huishoudelijke toestellen te gebruiken. Hoe je dat klaargespeeld krijgt? Door middel van een combinatie van hoogwaardige isolatie, luchtdichtheid, gecontroleerde ventilatie en het gebruik van passieve warmtewinsten (zoals zonne-energie).
De belangrijkste kenmerken van passieve gebouwen zijn:
- Uitstekende thermische isolatie: hoge R-waardes in wanden, vloeren en daken om warmteverlies te minimaliseren.
- Luchtdichtheid: minimaliseren van luchtlekken om energieverlies te voorkomen.
- Zonne-energie: maximale benutting van zonlicht voor natuurlijke verwarming.
- Gecontroleerde ventilatie: gebruik van balansventilatiesystemen met warmteterugwinning.
2. Gevelbepleistering is perfect voor passieve gebouwen
Gevelbepleistering past uitstekend in het plaatje van passieve gebouwen. En dat omwille van verschillende redenen.
Thermische isolatie
Een van de belangrijkste doelen van gevelbepleistering in passieve gebouwen is het verbeteren van de thermische isolatie. Crepi kan makkelijk worden aangebracht over isolatiepanelen op de gevel. De combinatie van crepi en isolatie is niet alleen handig en snel, maar ook budgetvriendelijk in vergelijking met andere gevelbekledingen. En mooi meegenomen: gevelbepleistering heeft zelf een kleine isolerende waarde.
Dampdoorlatendheid
Terwijl luchtdichtheid belangrijk is, moet een gebouw ook in staat zijn om vocht op een gecontroleerde manier te laten ontsnappen om condensatie en schimmelvorming te voorkomen. Minerale gevelbepleistering, zoals kalk- of cementgebonden pleister, is dampdoorlatend. Dit betekent dat het vocht van binnenuit naar buiten kan migreren. Dat zonder dat regenwater naar binnen kan sijpelen.
Duurzaam product
In passieve woningen is het de bedoeling dat alle gebruikte materialen duurzaam zijn en lang meegaan. Dat is bij gevelbepleistering zeker het geval. Crepi is een duurzame keuze omdat het een lange levensduur heeft en weinig onderhoud vereist. Gevelbepleistering is namelijk van nature waterresistent en dat betekent dat groenaanslag zich amper vormt en vuil met de regen weggespoeld wordt. Minder onderhoud voor jou dus.
3. Zo brengen we crepi aan op passieve gebouwen
Het aanbrengen van gevelbepleistering in passieve gebouwen vereist zorgvuldige planning en uitvoering. Zo pakken de professionals van Renovatec het aan:
Voorbereiding van het oppervlak
Gaat het om een bestaande woning, dan moet de bestaande gevel eerst grondig worden gereinigd. Dat is ontzettend belangrijk. Alle mossen, algen, schimmels en vuil moeten weggehaald worden en eventuele barstjes of scheurtjes vullen we op. Stel dat we die reiniging zouden overslaan, dan zouden er problemen kunnen optreden tijdens het hechtingproces.
Aanbrengen van isolatie
In passieve gebouwen wordt gevelbepleistering vaak gecombineerd met externe isolatie om de thermische prestaties te optimaliseren. De isolatieplaten worden bevestigd aan de gevel en vormen een continue isolatielaag zonder koudebruggen.
De gevel bepleisteren
De pleisterlaag wordt aangebracht over de isolatieplaten, maar niet zonder dat alles eerst stevig gewapend wordt en er een eerste hechtingslaag werd aangebracht. De pleister zelf brengen we doorgaans in twee lagen aan, in de kleur en textuur die je zelf wenst.
Minerale vs. synthetische crepi
Bij renovatieprojecten waarbij we de crepi bovenop isolatie aanbrengen zullen we doorgaans kiezen voor synthetische pleister. Maar wat is dat precies?
De traditionele pleister, minerale crepi, bestaat uit natuurlijke materialen en is van nature vochtresistent. Voegen we echter kunsthars aan het mengsel toe, dan bekomen we synthetische crepi. Die soort gevelbepleistering is extra waterresistent en zal ook minder snel scheurtjes vertonen. Beide soorten crepi’s kunnen op allerhande manieren afgewerkt worden.
Renovatec brengt crepi aan op passieve woningen
Gevelbepleistering speelt een belangrijke rol in passief bouwen, niet alleen door bij te dragen aan de thermische isolatie en luchtdichtheid, maar ook omdat de pleister esthetische en duurzame voordelen biedt. Bij Renovatec begrijpen we de nuances van passief bouwen brengen we de gevelbepleistering aan volgens de regels van de kunst. Zo voldoet jouw passieve woning aan de hoogste normen van energie-efficiëntie en duurzaamheid.
Door te investeren in hoogwaardige gevelbepleistering, kunnen huiseigenaren en bedrijven niet alleen genieten van lagere energiekosten, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en vrijblijvend advies. We helpen je graag verder.
Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.
U ontvangt gratis professioneel advies.