Blog

Wat zijn de verschillende soorten crepi en hun eigenschappen?

crepi op gevel zetten
Tips

Wat zijn de verschillende soorten crepi en hun eigenschappen?

Als je op zoek bent naar een duurzame en esthetische afwerking voor de buitenkant van je huis, dan is crepi een uitstekende keuze. Crepi, ook bekend als gevelpleister, biedt niet alleen bescherming tegen de elementen, maar kan ook een stijlvolle uitstraling aan je woning geven. Maar wist je dat er verschillende soorten crepi zijn? In dit artikel gaan we dieper in op de diverse soorten crepi en hun unieke eigenschappen.

Minerale crepi

Minerale crepi is een traditionele en populaire optie voor gevelafwerking, gekenmerkt door zijn duurzaamheid en natuurlijke uitstraling. Het bestaat uit een mengsel van natuurlijke materialen zoals zand, cement, kalk en water. Deze ingrediënten worden gecombineerd om een stevige en ademende afwerking te creëren die bestand is tegen vocht en weersinvloeden.

Het zand zorgt voor textuur, terwijl cement fungeert als bindmiddel en kalk wordt toegevoegd voor zijn bindende eigenschappen en lichte kleur. Water wordt gebruikt om het mengsel te mengen en de juiste consistentie te bereiken. Minerale crepi biedt een veelzijdige afwerking die kan worden afgestemd op individuele wensen en behoeften, met verschillende texturen en kleuren beschikbaar om aan te passen aan de architectonische stijl van elk gebouw.

Synthetische crepi

Synthetische crepi, ook bekend als kunstharsgebonden crepi, is de moderne variant van minerale crepi. Het wordt samengesteld uit gewone crepi, maar gemengd met kunstharsen, zoals acrylaat of silicone. Dankzij die extra harsen wordt synthetische crepi extra waterafstotend, scheurt het minder snel en zal het dus langer meegaan.

Voordelen van minerale crepi

Natuurlijke uitstraling

Minerale crepi staat bekend om zijn natuurlijke en tijdloze uitstraling. De samenstelling van natuurlijke materialen zoals zand, cement, kalk en water zorgt voor een authentieke afwerking die goed past bij verschillende architectonische stijlen. Die natuurlijke look geeft elk gebouw een aantrekkelijk en stijlvol kantje.

Crepi laat waterdamp door

Een ander belangrijk voordeel van minerale crepi zijn de damp-open eigenschappen. Het materiaal is in staat om vocht van binnenuit te laten ontsnappen, waardoor het risico op vochtproblemen zoals condensatie en schimmelvorming wordt verminderd.

Vocht dat gevangen zit in de gevel kan namelijk nog steeds ontsnappen en zo droogt een oorspronkelijk vochtige gevel dus uit. Dat draagt bij aan een gezondere leefomgeving binnenshuis en zorgt ervoor dat de gevel langer gezond blijft.

Duurzaam product

Minerale crepi staat ook bekend om zijn duurzaamheid en lange levensduur. Het is bestand tegen slijtage en verkleuring door blootstelling aan de zon en andere weersomstandigheden. Dit betekent dat een gebouw dat is afgewerkt met minerale crepi langdurige bescherming en een aantrekkelijke uitstraling behoudt, zelfs onder invloed van de elementen.

Tot slot is minerale crepi milieuvriendelijk vanwege zijn samenstelling uit natuurlijke materialen. Het gebruik van duurzame ingrediënten maakt het een ecologisch verantwoorde keuze voor de gevelafwerking.

Voordelen van synthetische crepi

Extra waterafstotend

Een van de belangrijkste voordelen van synthetische crepi is zijn waterafstotende karakter. Dankzij de kunstharsen vormt synthetische crepi een waterdichte barrière die voorkomt dat vocht de gevel binnendringt. Dat maakt het bijzonder geschikt voor gebieden waar het veel regent, zoals in ons land, waar extra bescherming tegen vocht nodig is.

Flexibiliteit en scheurbestendig

Synthetische crepi biedt ook een hoge mate van flexibiliteit . De kunstharsen zorgen ervoor dat de crepi elastisch blijft en zich kan aanpassen aan eventuele bewegingen in de ondergrond of grote temperatuurschommelingen. Hierdoor worden scheuren en barsten in de gevel geminimaliseerd, waardoor de crepi in het algemeen nog langer meegaat.

Kleurvast en UV-bestendig

Synthetische crepi staat ook bekend om zijn kleurvastheid en UV-bestendigheid. De kunstharsen zorgen ervoor dat de kleur van de crepi niet vervaagt onder invloed van zonlicht, waardoor de gevel er langdurig fris en levendig uitziet. Dit zorgt voor een esthetisch aantrekkelijke afwerking die jarenlang meegaat, zonder dat er regelmatig onderhoud of herstelwerkzaamheden nodig zijn.

Structuur en motief in de crepi

Een ander voordeel van synthetische crepi is het brede scala aan afwerkingsmogelijkheden. Crepi kan worden aangebracht in verschillende texturen en motieven. De crepi zelf kan eerder glad of net met dikke korrels gemengd worden, anderzijds kan je ook in de crepi zelf structuren of motieven aanbrengen. Zo kan je de gevel een unieke en gepersonaliseerde afwerking geven, die past bij de architectonische stijl van het gebouw.

Kleur van de crepi

Crepi is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, waardoor je eindeloze mogelijkheden hebt om de uitstraling van je gevel aan te passen aan je persoonlijke smaak en de architectonische stijl van je huis. Of je nu kiest voor een natuurlijke tint of een gedurfde kleur, crepi kan worden afgestemd op elke voorkeur.

Renovatec is de crepi-expert in jouw omgeving

Op zoek naar een professioneel crepi-expert in jouw omgeving? Met onze jarenlange ervaring en expertise op het gebied van gevelrenovatie en crepi-installatie mag je bij ons rekenen op een uitstekend resultaat. Ons team van ervaren professionals staat klaar om je te helpen bij het kiezen van de juiste crepi voor jouw project en zorgt voor een perfecte afwerking die jarenlang meegaat. Neem vandaag nog contact met ons op en laat ons je helpen om je huis te transformeren.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder