Blog

Hoe kies ik de juiste gevelbekleding voor mijn huis?

crepi op gevel zetten
Tips

Hoe kies ik de juiste gevelbekleding voor mijn huis?

Het kiezen van de juiste gevelbekleding voor je huis is een moeilijke beslissing. Het is het nieuwe jasje van je woning en je wil natuurlijk de juiste keuze maken. Hoe kies je de juiste gevelbekleding voor je huis? Door je te informeren over de voordelen van elk type gevelbekleding en rekening te houden met de stijl van je woning en je eigen wensen. Hieronder helpen we je daarmee.

Crepi: strakke afwerking met isolerende eigenschappen

Crepi, ook bekend als gevelpleister, staat bekend om zijn karaktervolle en tegelijkertijd moderne uitstraling. Het is een mengsel van cement, zand, kalk en eventueel kunstharsen dat op de gevel wordt aangebracht en vervolgens gladgestreken. Crepi heeft een typische korrelstructuur. De dikte van die korrels kan je zelf kiezen.

De voordelen van crepi zijn veelzijdig. Het materiaal is duurzaam en beschermt de gevel tegen weersinvloeden, waardoor het de levensduur van het gebouw verlengt. Water komt niet meer in contact met de oude gevelstenen, waardoor je doorslaand vocht voorkomt. Crepi heeft ook isolerende eigenschappen en het is bovendien verkrijgbaar in allerhande kleuren, voor elk wat wils dus. Tot slot is crepi relatief snel en eenvoudig aan te brengen.

crepi op gevel zetten

Kaleien: rustieke charme met beschermende eigenschappen

Kaleien is een oude schildertechniek waarbij een dunne kalkpleister met een blokkwast op de gevel wordt aangebracht. Zo ontstaat een authentieke, gekalkte uitstraling. Kaleien is geliefd om zijn natuurlijke uitstraling en het feit dat het kleine oneffenheden in de gevel verdoezelt. Daarnaast heeft het ook vochtregulerende eigenschappen, waardoor het de gevel beschermt tegen vochtproblemen.

Kaleien gaat snel en is een van de goedkoopste manieren om je gevel in een nieuw jasje te steken. De bakstenen structuur van de oude gevel blijft zichtbaar, ideaal voor wie een rustieke gevel wil met een landelijk karakter.

kaleistructuur 1

Steenstrips: een traditionele look

Wil je de gevel renoveren, maar eigenlijk de oorspronkelijke look en feel van de woning niet verliezen? Dan zijn steenstrips wat je zoekt. Dat zijn dunne, echte bakstenen strips die op de gevel bevestigd worden. Het resultaat is een bakstenen gevel die er als nieuw uitziet, maar slechts een fractie van de ruimte van een echte bakstenen gevel inneemt.

Steenstrips zijn licht, gemakkelijk te installeren en geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten. Dankzij hun isolerende eigenschappen kunnen steenstrips ook bijdragen aan verbeterde thermische efficiëntie van een gebouw. Bovendien vereisen ze weinig onderhoud, zijn ze duurzaam en zijn ze beschikbaar in verschillende kleuren en texturen, net zoals je allerhande soorten bakstenen hebt.

steenstrips plaatsen renovatec

Spuitkurk: een natuurlijke, elastische en beschermende gevelbekleding

Spuitkurk is een innovatieve gevelbekleding gemaakt van kurkkorrels vermengd met harsen en pigmenten. Het wordt op de gevel gespoten en is beschikbaar in verschillende kleuren. Het lijkt op crepi, maar heeft een natuurlijke uitstraling.

Spuitkurk als gevelbekleding biedt meerdere voordelen. Het is een duurzaam en ecologisch verantwoord materiaal dat uitstekende thermische isolatie biedt. Spuitkurk is ook waterafstotend, waardoor het de gevel beschermt tegen vochtproblemen. Het is bovendien flexibel en scheurt niet snel. Die eigenschap maakt spuitkurk goed bestand tegen grote temperatuurschommelingen. Daarnaast is het licht, eenvoudig aan te brengen, duurzaam en onderhoudsvriendelijk.

spuitkurk gevel

Bescherm je gevel met een hydrofuge

Ongeacht het type gevelbekleding dat je kiest, kan je als finishing touch altijd een hydrofuge laten uitvoeren. Een hydrofuge is een waterafstotend middel dat wordt aangebracht op de gevelbekleding. Zo kan regenwater niet langer binnendringen, maar druppelt het naar beneden.

Zo gaat de gevel langer mee. Bovendien voorkom je op die manier ook schimmel- en mosvorming en vuil wordt meteen weggespoeld. Van de hydrofuge zie je overigens niets. Het is een volledig kleurloos en transparant materiaal.

Tip: combineer de nieuwe gevelbekleding met isolatie

Overweeg bij het vernieuwen van je gevelbekleding zoals crepi, spuitkurk of steenstrips ook de integratie van gevelisolatie. Je verbetert de thermische prestaties van je huis, waardoor energiekosten worden verlaagd. De binnentemperatuur blijft constant en dat is lekker comfortabel. Ook niet onbelangrijk: een geïsoleerde gevel doet de waarde van je woning flink stijgen en zal de energiescore van de woning verbeteren. Een uitstekend idee met het oog op de toekomst.

Combineer je de nieuwe gevelbekleding met gevelisolatie, dan maak je bovendien aanspraak op de Mijn VerbouwPremie. Je krijgt dan tot de helft van het factuurbedrag terugbetaald. Een mooi duwtje in de rug!

Renovatec renoveert je gevel met elk type gevelbekleding

Bij het kiezen van de juiste gevelbekleding voor je huis is het essentieel om niet alleen te kijken naar esthetiek, maar ook naar functionaliteit en duurzaamheid. Crepi, kaleien, steenstrips en spuitkurk bieden elk unieke voordelen, en het aanbrengen van een hydrofuge als finishing touch verlengt de levensduur van je gevel.

Zit je nog met vragen? Dan helpen we je graag. Neem vandaag nog contact op met Renovatec. We beantwoorden al je vragen en komen graag bij je langs om jouw gevel onder de loep te nemen.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder