Wat zijn de meest voorkomende problemen bij gevelisolatie?
Wat zijn de meest voorkomende problemen bij gevelisolatie?
Gevelisolatie betekent een flinke besparing op je energiefactuur. Als de isolatie goed geplaatst werd tenminste. Is dat niet het geval, dan mist de isolatie niet alleen zijn doel, maar kunnen er ook vochtproblemen ontstaan. We zetten de meest voorkomende problemen bij gevelisolatie hieronder op een rijtje.
Isolatiepanelen sluiten niet goed aan
Wanneer isolatiepanelen niet correct aansluiten op een gevel, kunnen verschillende problemen ontstaan die de prestaties van het isolatiesysteem beïnvloeden. Mismatches in de aansluiting kunnen resulteren in thermische lekken, waardoor warmte ontsnapt en koude lucht binnendringt. Dit leidt niet alleen tot een verlies van energie-efficiëntie, en dus een hogere energiefactuur, maar ook tot condensatie.
De verwarmde lucht binnenin komt dan namelijk in rechtstreeks contact met de koude muur. De waterdamp slaat neer en er vormen zich vochtplekken, met schimmelvorming en structurele schade tot gevolg.
Isolatiepanelen laat je daarom beter plaatsen door een expert. Het is belangrijk om de naden tussen de panelen zorgvuldig te dichten, ervoor te zorgen dat de panelen goed aansluiten en hoogwaardige bevestigingsmaterialen te gebruiken. Dat vergt de nodige expertise en ervaring.
Gevel bevindt zich in een te slechte staat om te isoleren
Een veelgemaakte fout is het isoleren van een gevel die al in slechte staat verkeert. Isolatiemateriaal kan bestaande gebreken niet maskeren en kan zelfs de schade vergroten. Vooraleer je denkt aan isoleren, moet je de gevel daarom eerst grondig inspecteren. Scheuren of andere beschadigingen moeten aangepakt worden. Het is ook belangrijk dat de gevel niet kampt met vochtproblemen. Een gezonde gevel is de sleutel tot een succesvol isolatieproject.
Isolatiepanelen omgekeerd geplaatst
Een ogenschijnlijk eenvoudige, maar vaak over het hoofd geziene fout, is het omgekeerd plaatsen van isolatiepanelen. Veel isolatiematerialen hebben een glanzende zijde die warmte reflecteert. Die zijde moet altijd naar buiten gericht zijn. Doe je dat niet, dan is de isolatie een stuk minder efficiënt.
De spouwmuur isoleren wanneer dat niet verstandig is
Gevel is niet vorstbestendig
Een kritieke fout die vaak over het hoofd wordt gezien, is het isoleren van een gevel die niet vorstbestendig is. Werd bij de bouw van de gevel mortel op basis van zavel gebruikt? Dan kan je na het isoleren van de spouw problemen ervaren. Ook bij gevels bedekt met glazuur of verflagen moet je extra aandachtig zijn. Bij vriestemperaturen kan er namelijk ernstige schade ontstaan.
Die oppervlaktebehandelingen kunnen barsten, waardoor vocht binnendringt en de isolatie beschadigd geraakt. Spouwmuurisolatie is dan geen goed idee, gevelisolatie langs buiten biedt dan de oplossing.
Gevels die niet geschikt zijn voor spouwmuurisolatie
Over het algemeen is het mogelijk om de meeste spouwmuren te isoleren, maar er zijn enkele situaties waarin dat niet haalbaar of zelfs onwenselijk is. Bij muren met structurele problemen, zoals scheuren of vochtproblemen, kan het bijvoorbeeld moeilijk zijn om effectief te isoleren.
Daarnaast is voor het isoleren van spouwmuren toegang tot de spouw vereist. Als de spouw te smal is of als er obstakels zoals bouwafval aanwezig zijn, kan het isolatieproces bemoeilijkt worden. Bovendien is het van belang dat de buitenmuur in goede staat verkeert.
Behoort het isoleren van de spouw niet tot de mogelijkheden? Dan raden we je aan om de gevel langs buiten te isoleren. Dat is niet alleen efficiënter, je geeft er je woning ook meteen een nieuwe look mee.
Aannemer is niet gecertificeerd
Een gecertificeerde aannemer selecteren voor isolatiewerkzaamheden is een cruciale stap. Niet-gecertificeerde aannemers missen vaak de specifieke kennis en technieken die nodig zijn voor gevelisolatie. Zorg ervoor dat de aannemer over de juiste certificeringen en ervaring beschikt om kwaliteitswerk te garanderen. Sla ook niet zelf aan het klussen. Een gevel isoleren is een investering en het zou zonde zijn om door een slechte uitvoering niet het gehoopte verschil op je energiefactuur te zien.
Renovatec isoleert gevels op de juiste manier
Het isoleren van een gevel een complexe taak die precisie en deskundigheid vereist. De problemen die we hierboven beschrijven zijn snel gebeurd. Ga daarom in zee met een expert om de gevel te isoleren. Renovatec helpt je graag. We werken met professionele apparatuur en doen een beroep op onze vakkennis en ervaring om elk project tot een goed einde te brengen. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie, vrijblijvend advies of een afspraak.
Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.
U ontvangt gratis professioneel advies.