Blog

Gevel laten isoleren langs buiten

steenstrips
Tips

Gevel laten isoleren langs buiten

Langs de gevel ontsnapt tot wel dertig procent van de opgestookte warmte. De gevel langs buiten isoleren zal dus een flinke besparing op de energiefactuur opleveren. De laag isolatie wordt afgedekt met een nieuwe gevelbekleding en dus krijgt je woning ook een nieuw uiterlijk aangemeten. Twee vliegen in een klap. We vertellen je graag alles over het isoleren van een gevel langs buiten.


1. Wat zijn de voordelen van gevelisolatie langs buiten?

Gevelisolatie doet meer dan isoleren. Een laagje isolatie op de buitenmuren heeft nog tal van andere voordelen waar je misschien niet aan gedacht had.

1. Minder warmteverlies

Het grootste voordeel is natuurlijk dat een goed geïsoleerde gevel helpt warmteverlies te verminderen, waardoor het energieverbruik voor verwarming of koeling aanzienlijk daalt. Dat resulteert in lagere energiekosten op het einde van de maand. Je mag een daling van tot wel dertig procent verwachten.

2. Beter wooncomfort

Gevelisolatie verhoogt ook het wooncomfort. De binnentemperatuur is constant, koudebruggen worden verminderd en naast thermische isolatie zal gevelisolatie ook geluid helpen tegen te houden. Een stillere, rustigere woning dus die altijd lekker warm is.

3. Minder kans op vochtproblemen

Gevelisolatie fungeert als een barrière tegen vochtindringing, waardoor het risico op schimmelvorming en vochtschade aan de bouwstructuur wordt verminderd. Dat verlengt de levensduur van het gebouw. Oude gevels met verweerde bakstenen en voegen zijn daarentegen gevoelig voor doorslaand vocht.

4. Hogere waarde van je woning

Een energiezuinig en goed geïsoleerd gebouw heeft over het algemeen een hogere marktwaarde. Potentiële kopers en huurders waarderen de lagere energiekosten en het verbeterde comfort, en daar mag je extra voor aanrekenen.

5. Nieuwe gevelbekleding

En natuurlijk moet de gevelisolatie ook terug afgedekt worden. Dat kan op heel wat verschillende manieren. Populaire opties zijn crepi, voor wie een fris, nieuw geheel wil, of steenstrips, voor wie de bakstenen look van de woning wil behouden. Maar er zijn nog tal van andere mogelijkheden. Voor elk wat wils.

2. Kan de gevel van elke woning langs buiten geïsoleerd worden?

In principe kan de gevel van de meeste woningen langs buiten worden geïsoleerd. Er zijn echter enkele factoren waarmee je rekening moet houden.

1. Bouwvergunningen voor gevelisolatie

Gevelisolatie neemt plaats in en dus verander je de oppervlakte van je woning. Daarvoor is een bouwvergunning nodig. In de meeste gevallen is er geen probleem wanneer er voldoende ruimte rondom de woning is.

2. Architectonische beperkingen

Sommige gebouwen hebben architectonische kenmerken, zoals uitstekende ornamenten of structuren, die de installatie van externe isolatie bemoeilijken. In dergelijke gevallen moet er mogelijk gezocht worden naar alternatieve isolatiemethoden.

3. Staat van de gevel

De staat van de bestaande gevel is ook van belang. Eventuele structurele problemen, zoals scheuren of ernstige beschadigingen, moeten worden aangepakt voordat isolatie kan worden geïnstalleerd. Zo voorkomen we koudebruggen. De gevel moet natuurlijk ook voldoende sterk zijn.

Wil je ook graag je gevel laten isoleren langs buiten?


2. Hoe kan je de geïsoleerde gevel bekleden?

Er zijn heel wat mogelijkheden om de gevel te bekleden. We geven je de populairste opties mee.

1. Crepi op een geïsoleerde gevel

Crepi is een populaire keuze voor de afwerking van geïsoleerde gevels. Het is een dunne pleisterlaag die direct op de isolatie wordt aangebracht en vervolgens wordt gladgestreken of gestructureerd. Crepi is beschikbaar in verschillende kleuren en texturen, waardoor het een veelzijdige en aantrekkelijke optie is. Zowel landelijke woningen als moderne bouwprojecten worden ermee in een nieuw jasje gestoken.

Crepi is bijzonder waterdicht en beschermt de hele bouwstructuur tegen indringend vocht. Het is ook licht isolerend en neemt amper ruimte in beslag.

crepi op gevel zetten

2. Steenstrips

Steenstrips zijn dunne bakstenen die gemaakt worden van natuurlijke of kunstmatige steen en op de isolatielaag bevestigd worden. Zo renoveer je een woning zonder de esthetiek van traditionele steenconstructies te verliezen. Steenstrips zijn verkrijgbaar in diverse stijlen en kleuren. Ze nemen weinig plaats in en zien eruit als echte bakstenen. Lees meer over gevelisolatie met steenstrips

steenstrips

3. Spuitkurk

Spuitkurk, ook bekend als kurkspuitpleister, is een innovatieve en ecologische afwerkingsmethode voor gevels. Het bestaat uit fijngemalen kurkkorrels vermengd met natuurlijke harsen en mineralen. Dat mengsel wordt vervolgens als een dikke pasta op de gevel gespoten en is vergelijkbaar met crepi, maar dan nog extra isolerend. Je kan spuitkurk eveneens in verschillende kleuren bestellen. Lees meer over gevelisolatie met spuitkurk

Spuitkurk fijne structuur

4. Andere soorten gevelbekleding

Er kunnen nog verschillende andere soorten gevelbekleding gebruikt worden, zoals houten panelen, vezelcementplaten, metaal of kunststof bekleding. Die materialen zijn vaak duurzaam, onderhoudsarm en beschikbaar in diverse ontwerpen.

Of combineer verschillende bekledingsmaterialen, zoals een combinatie van crepi met houten accenten of steenstrips met metaal. Dat levert een unieke en gepersonaliseerde uitstraling op.

4. Renovatec is jouw partner voor het isoleren van de gevel langs buiten

De gevel isoleren en herbekleden heeft ontzettend veel voordelen. Op zoek naar meer informatie en een team van vakmannen? Dan kan je bij Renovatec terecht. We komen graag bij je langs om de gevel onder de loep te nemen en je door het hele proces te gidsen. Benieuwd naar meer? Neem vandaag nog contact met ons op.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder