Blog

Muur bekleden: alle informatie en mogelijkheden

crepi op gevel zetten
Tips

Muur bekleden: alle informatie en mogelijkheden

Heeft de gevel van je woning betere tijden gekend, dan is het belangrijk om daar iets aan te doen. Oude gevels laten water door en takelen snel af. Door je muur te bekleden, geef je je huis een nieuw gezicht en voorkom je vochtproblemen. We vertellen je hieronder wat je kan verwachten bij het bekleden van je buitenmuur.

Je muur bekleden doe je met crepi

Door je buitenmuur te bezetten, geef je je woning een tweede leven. Oude gevels worden poreus en nemen steeds makkelijker water op. Na een regenbui blijft een oude gevel doorgaans lang donker kleuren. Dat kan na verloop van tijd tot vochtproblemen binnenshuis leiden. Een nieuwe buitenschil beschermt je huis beter tegen regen en wind. De buitenmuur van een oude woning opnieuw bezetten is dus een uitstekend idee.

Wie de gevel wil bekleden, kiest doorgaans voor crepi. Het is een bijzonder veelzijdig materiaal dat jarenlang meegaat en vocht tegenhoudt. Het bestaat in honderden kleuren en past zowel bij landelijke als moderne woningen. Crepi is niet weg te denken uit het straatbeeld, ook over de landsgrenzen heen.

Kies je voor minerale crepi of kunstharspleister?

Minerale crepi is een klassiek mengsel van zand, kalk en cement. Het is dus een volledig natuurlijk materiaal. Crepi is van nature een waterdicht mengsel dat erg lang meegaat. Het is ook damp-open, wat betekent dat eventueel vocht dat gevangen zit in de bakstenen ook na de behandeling met crepi nog steeds kan verdampen. Crepi is dus een goed idee wanneer je een gevel met vochtproblemen wil vernieuwen.

Verder is er ook crepi met kunsthars op de markt. Die synthetische variant is extra waterdicht en ook krasbestendig. Het gaat met andere woorden langer mee. Je kan kunstharscrepi wel enkel in een flinterdun laagje aanbrengen. De oude gevel moet zich dus in behoorlijk goede staat bevinden. Minerale crepi kan je daarentegen dikker aanbrengen, waardoor je er oneffenheden mee kan verdoezelen.

crepi op gevel zetten

Voor zowel minerale crepi als kunstharscrepi geldt echter dat je de crepi op verschillende manieren kan afwerken. Voor beide varianten kan je zelf de kleur en ook de korreldikte kiezen. Je bepaalt dus zelf hoe rustiek de crepi er precies uitziet. Indien je dat wenst, kunnen we de crepi ook in een bepaald patroon aanbrengen. Zo kan je leuke effecten creëren.

Hoeveel kost het om de muur te bekleden?

Niet onbelangrijk is het prijskaartje. De muren afwerken met crepi is een van de voordeligste manieren om je woning een nieuw jasje aan te meten. Hoeveel het precies kost, is moeilijk te zeggen. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het opmaken van de offerte. Gaat het om een oude gevel, dan zal die eerst grondig gereinigd moeten worden. Ook scheurtjes in voegen en bakstenen moeten weggewerkt worden om te kunnen garanderen dat de crepi waterdicht is. Kunstharscrepi kost ook meer dan minerale crepi.

We werken doorgaans met een prijs per vierkante meter. Voor crepi mag je rekenen op een bedrag tussen de 50 en 200 euro. Contacteer ons vrijblijvend voor een specifieke offerte.

Combineer het afwerken van de buitenmuur met isolatie

We sluiten af met een tip. Kies je ervoor om je muur opnieuw te bekleden, dan denk je beter ook meteen aan isolatie. Indien dat mogelijk is (je hebt meestal een vergunning nodig), kan je er flink mee besparen op je energiefactuur. Een laagje isolatie langs de buitenkant van de gevel is een slimme investering die je snel terugverdient. De isolatielaag is bovendien makkelijk weg te werken met crepi en dus ideaal te combineren met het bezetten van de buitenmuur.

Crepi laat je over aan een expert

Misschien overweeg je om zelf de handen uit de mouwen te steken en de crepi op je eentje aan te brengen. Dat is echter geen goed idee. Een muur afwerken met crepi vraagt flink wat expertise en ervaring. Bovendien komt er bij het bezetten van een buitenmuur meer kijken dan je denkt. De gevel moet eerst grondig gereinigd en eventueel hersteld worden en met verschillende technieken voorkomen we vochtproblemen. Wie de crepi fout aanbrengt, werkt opstijgend vocht en condensatie in de hand. Vroeg of laat krijg je dan met vochtplekken te maken.

Renovatec is een specialist in het afwerken van gevels

Wie een gevel laat renoveren, heeft ontzettend veel mogelijkheden om de buitenmuur te bezetten. Je kan kiezen voor de populairste optie: crepi, maar ook voor het cementeren van de gevel, spuitkurk gebruiken, cementeren of de buitenmuren bezetten met steenstrips.

Renovatec bezet de buitenmuren van jouw woning. We beantwoorden je vragen en komen graag langs om je project te bekijken. Contacteer ons vandaag nog. 

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder