Blog

Gevel laten vernieuwen of renoveren

steenstrips
Tips

Gevel laten vernieuwen of renoveren

Een oude gevel geeft je woning een triestig uiterlijk en verhoogt het risico op doorslaand vocht. Ben je van plan om je gevel te laten vernieuwen of renoveren, dan heb je ontelbaar veel opties, van crepi en cement tot steenstrips of thermowood panelen. En je kan de gevel tijdens de renovatiewerken ook isoleren.

Een oude gevel vraagt om een renovatiebeurt

Een gevel kan ook behoorlijk snel aftakelen. Na jarenlange blootstelling aan regen, sneeuw en ook zon treden er barstjes en scheurtjes op in de bakstenen en voegen van je gevel. Daarlangs kan water binnendringen en dat kan vochtproblemen met zich meebrengen. Doorslaand vochten noemen we dat. Op de binnenmuren kunnen vochtplekken verschijnen, die vaak gepaard gaan met schimmels.

Gevels krijgen flink dus flink wat te verduren en toch worden ze vaak genegeerd bij renovatiewerken. Dat is jammer, want het renoveren of vernieuwen van je gevel geeft je woning als het ware een tweede leven. Je gevel ziet er niet alleen als nieuw uit (wat leuk is voor jezelf en de waarde van je woning verhoogt), maar beschermt je huis ook beter tegen regen en wind.

De gevel laten vernieuwen of renoveren: alle opties op een rijtje

Je wil de gevel laten vernieuwen of renoveren, maar hoe pak je dat precies aan? Er zijn ontelbaar veel opties voor wie de gevel een nieuw jasje wil aanmeten. We maken je hieronder wegwijs in de wereld van gevelrenovaties.

Je gevel vernieuwen met bakstenen of steenstrips

De meest subtiele gevelrenovatie is het gebruik van bakstenen. Je zet dan een nieuwe gevel tegen de oude. Zo bewaar je het oorspronkelijke uiterlijk van je woning en is het geheel toch gerenoveerd. Beter is om in dat geval voor steenstrips te kiezen. Dat zijn dunne bakstenen die je wat vorm betreft kan vergelijken met vloerplinten. Ze worden aan de oude gevel bevestigd, meestal bovenop een cementmengsel, en vervolgens opgevoegd. Eenmaal de werken uitgevoerd zijn, zijn de steenstrips niet meer te onderscheiden van gewone bakstenen.

Het voordeel van steenstrips is dat ze weinig plaats innemen in vergelijking met een nieuwe bakstenen gevel. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het verplaatsen van ramen of deuren. Steenstrips bestaan in alle vormen, kleuren en stijlen.

steenstrips plaatsen renovatec

Crepi om de gevel te vernieuwen of renoveren

De populairste gevelbekleding bij het renoveren of vernieuwen van een gevel is echter crepi. Het is een eeuwenoud materiaal gemaakt van kalk, zand en cement dat zowel voor moderne als landelijke woningen gebruikt wordt. We kennen crepi vooral als een korrelig, wit materiaal, maar het bestaat in ontelbaar veel kleuren en de korreldikte kies je zelf. Crepi is extra handig wanneer je een oneffen gevel wil renoveren. Door crepi op gebogen plekken wat dikker aan te brengen, werk je die onregelmatigheden makkelijk weg.

crepi op gevel zetten

Andere bouwmaterialen om de gevel te renoveren of vernieuwen

Crepi en steenstrips zijn de populairste gevelbekledingen bij renovatiewerken. Maar er zijn nog meer mogelijkheden. Wie de oude bakstenen graag wil blijven zien, kan de gevel cementeren. Het patroon blijft dan zichtbaar, maar de gevel is wel opnieuw sterk en waterdicht.

Verder kan je ook kiezen voor kunststof of metalen panelen of thermowood om de gevel te vernieuwen. Dat is een optie voor moderne woningen. De mogelijkheden zijn legio! We vertellen je graag alles over de mogelijkheden.

thermowood gevel

Tip: werk de gevelrenovatie af met een hydrofuge. Onze experts kunnen als kers op de taart de nieuwe of gerenoveerde gevel benevelen met een waterafstotend middel. Je verlengt er de levensduur van de nieuwe gevel mee en er kan zich geen groenaanslag vormen.

Een gevel renoveren met verschillende materialen

Of je kan het iets creatiever aanpakken. Vooral bij landelijke woningen is het erg gebruikelijk om verschillende gevelbekledingen te combineren. Doorgaans kiest men voor een combinatie van enerzijds crepi en anderzijds gevelstenen of steenstrips. Dat geeft een leuk effect. Je woning ziet er extra gerenoveerd uit en straalt tegelijkertijd charme en moderniteit uit. We geven je graag advies over hoe je de combinatie van verschillende gevelbekledingen kan aanpakken bij de renovatie of vernieuwing van je gevel.

Laat de gevel renoveren en tegelijkertijd ook isoleren

Wie de gevel wil laten renoveren, moet ook aan isolatie denken. Er ontsnapt flink wat warmte via de gevel naar buiten. Door je gevel te isoleren, kan je tot dertig procent op je energiefactuur besparen. Je verhoogt ook de waarde van je woning en voldoet beter aan de energienormen.

Maar hoe doe je dat, een gevel isoleren? Onze experten brengen isolatiepanelen aan langs de buitenkant van de gevel. Hoe dik die panelen precies zijn, kies je zelf. Vervolgens worden die isolatiepanelen dan bedekt met de gevelbekleding van jouw keuze.

Extra interessant is dat je door je gevel te renoveren en te isoleren (enkel wanneer je beide renovatieklusjes tegelijkertijd laat uitvoeren) aanspraak maakt op de Mijn VerbouwPremie. Tot vijftig procent van het gefactureerde bedrag krijg je dan terugbetaald.

Renovatec renoveert en vernieuwt jouw gevel

Heeft je gevel betere tijden gekend? Dan is het hoog tijd om de gevelbekleding te vernieuwen. De mogelijkheden zijn legio, van crepi en bakstenen tot steenstrips en kunststof panelen. Onze specialisten komen graag bij je langs om je meer te vertellen over alle mogelijke opties. Contacteer ons vandaag nog voor een afspraak en een vrijblijvende offerte.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder