Blog

Buitenmuur bezetten: wat zijn de opties en prijzen?

crepi op gevel zetten
Tips

Buitenmuur bezetten: wat zijn de opties en prijzen?

Wie een beschadigde gevel wil herstellen of een oude gevel wil renoveren, heeft ontzettend veel opties. Je kan gaan voor de klassieke crepi, maar er is veel meer mogelijk. Behoud de bakstenen look met steenstrips of kies voor cementeren, spuitkurk of nog een andere gevelafwerking. We geven je graag alle opties mee en vertellen je welke prijs je mag verwachten.

Waarom je buitenmuur opnieuw bezetten?

  • Een buitenmuur krijgt het zwaar te verduren in ons land. Er zijn koude winters met vriestemperaturen, hagel en sneeuw, maar ook droge, warme zomerperiodes met lange dagen en soms veel zon. Dat heeft een invloed op de bakstenen van de buitenmuur. Vriestemperaturen zorgen ervoor dat het water dat gevangen zit in de bakstenen uitzet en zo barstjes veroorzaakt. In die scheurtjes komt dan nog meer water terecht, waardoor de barsten alleen maar groter worden. Zo geraken de bakstenen en de voegen beschadigd en kan doorslaand vocht in contact komen met je binnenmuren.
  • Maar er is meer. Al die regen zorgt ervoor dat de bakstenen vaak nat zijn. En natte buitenmuren zijn de ideale plek voor algen, mossen en schimmels. Die zie je dan ook op heel wat buitenmuren opduiken.
  • En tot slot is het bezetten van buitenmuren ook heel gangbaar bij grootschalige renovaties. Je steekt er je woning letterlijk in een nieuw jasje mee.

De buitenmuur bezetten is het ideale moment voor isolatie

Ben je van plan om de buitenmuur te renoveren, denk dan ook aan isolatie. Het is erg gangbaar om de oude gevel langs buiten te isoleren. Dat doen we met isolatiepanelen die op de bakstenen worden aangebracht. De isolatie wordt dan, tot slot, afgedekt met een nieuwe gevelbekleding. Je kiest in dat geval het liefst voor iets wat weinig plaats inneemt, zoals crepi bijvoorbeeld. Je bespaart zo flink wat op je energiefactuur en verhoogt de waarde van je woning.

Hoe kan je de buitenmuur opnieuw bezetten?

Buitenmuren bezetten kan op heel wat manieren. We zetten de meest gangbare methodes om gevels te bezetten hieronder op een rijtje.

Buitenmuur bezetten met crepi

De buitenmuur bezetten met crepi is bijzonder populair. Dat hoeft niet te verrassen, want crepi past bij elke woning, is budgetvriendelijk en ook duurzaam. Bovendien bestaat crepi ook in tal van kleuren en structuren, waardoor je het helemaal kan afstemmen met je eigen smaak.

Minerale crepi wordt in één laag aangebracht en kan oneffenheden in de oude muur verbergen. Synthetische crepi wordt dun aangebracht bovenop twee fixeerlagen. Het vertoont minder snel scheurtjes en is extra waterdicht.

crepi op gevel zetten

Buitenmuren bezetten met steenstrips

Wil je de buitenmuren wel opnieuw bezetten, maar het uiterlijk van je woning niet veranderen? Dan zijn steenstrips wat je zoekt. Het zijn dunne bakstenen die weinig plaats innemen, maar er precies als een klassieke gevel uitzien. Steenstrips bestaan in alle vormen, kleuren, maten en stijlen. Je vindt dus gegarandeerd wat je zoekt.

steenstrips

Buitenmuur bezetten met cement

Wil je een oude gevel snel en zonder al te veel geld uit te geven bezetten, dan is cementeren een optie. Je kan er makkelijk oneffenheden mee wegwerken en het is bijzonder sterk. Tegenwoordig is cementpleister net als crepi in tal van kleuren beschikbaar. Het is wel niet goed te combineren met gevelisolatie en je laat het beter aanbrengen door een expert om te verzekeren dat de gevel nog kan ‘ademen’.

Buitenmuur bezetten met spuitkurk

Minder populair, maar wel erg efficiënt is spuitkurk. Het lijkt op crepi, heeft een korrelige structuur, en is erg snel aan te brengen. Het voordeel van spuitkurk is dat het amper onderhoud vereist. Je kan wel enkel vlakke gevels in goede staat bezetten met spuitkurk. De combo met isolatie is niet mogelijk.

Spuitkurk grove structuur

Andere manieren om een buitenmuur te bezetten

Verder kan je de buitenmuur ook nog bezetten met houten panelen. Zo creëer je een erg landelijk uiterlijk en een warme uitstraling. Houten panelen bestaan in alle kleuren en formaten. Andere mogelijkheden zijn kunststof panelen of panelen van metaal. Die creëren een hypermodern effect. Voor elk wat wils!

Welk soort bezetting kies ik het beste voor mijn buitenmuur?

Wat je het beste kiest, hangt volledig van jezelf af. Houd rekening met drie factoren: je budget, gevelisolatie en de stijl van je woning. Cementeren en spuitkurk zijn goede opties voor wie de renovatie budgetvriendelijk wil houden. Ben je van plan om de gevel te isoleren (een aanrader!) dan is een crepi een goede optie. Het neemt amper extra plaats in en is relatief betaalbaar. Ook panelen kunnen dan. Wat stijl betreft, kies je natuurlijk zelf. Crepi kan zowel bij landelijke als moderne woningen, hetzelfde geldt voor steenstrips.

Combineer het bezetten van de buitenmuur met een hydrofuge

We sluiten af met een tip. Door je buitenmuur opnieuw te bekleden, ben je even verlost van vervelende groenaanslag en doorslaand vocht. Maar ook de nieuwe gevelbekleding zal na verloop van tijd minder waterdoorlatend worden. Je kan de levensduur van je gevel flink verlengen door een hydrofuge uit te voeren.

Onze experten vernevelen dan een waterdicht product op de gevel. Dat is volledig kleurloos en dus onzichtbaar. Regenwater kan dan niet meer binnendringen in de gevel, wat je in de toekomst geld én kopzorgen zal besparen.

Hoeveel kost het om de buitenmuur te bezetten?

Hoeveel je betaalt voor het bezetten van een buitenmuur hangt af van veel factoren. Aan elke gevelbekleding hangt een ander prijskaartje, maar er speelt nog meer. De oude gevel moet doorgaans eerst gereinigd en in sommige gevallen hersteld worden. Ook gevelisolatie jaagt de prijs de hoogte in. Hieronder geven we je enkele richtprijzen mee.

  • Prijs crepi zonder gevelisolatie: 40 à 80 euro per m²
  • Prijs steenstrips: 200 à 250 euro per m²
  • Prijs cementeren: 30 à 40 euro per m²
  • Prijs spuitkurk: 60 à 80 euro per m²
  • Prijs houten bezetting zonder gevelisolatie: 100 à 200 euro per m²

Werk samen met een expert om de buitenmuur te bezetten

Om kosten te drukken kan je misschien overwegen om zelf de buitenmuur te bezetten. We waarschuwen je dan graag kort voor mogelijke fouten. Een slecht aangebrachte crepi bijvoorbeeld kan vochtproblemen veroorzaken. Er kunnen bijvoorbeeld makkelijk koudebruggen ontstaan die condensproblemen binnenin de muur veroorzaken. Ook het plaatsen van steenstrips, panelen, cementpleister of spuitkurk vereist vakmanschap.

Renovatec is een specialist in het bezetten van buitenmuren

Wie een gevel laat renoveren, heeft ontzettend veel mogelijkheden om de buitenmuren te bezetten. Je kan kiezen voor de populairste optie: crepi, maar ook voor het cementeren van de gevel, spuitkurk gebruiken, cementeren of de buitenmuren bezetten met steenstrips.
Renovatec bezet de buitenmuren van jouw woning. Contacteer ons vandaag nog; we beantwoorden je vragen en komen graag langs om je over het bezetten van buitenmuren.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder