Wat is de levensduur van crepi? Hoelang gaat het mee?
Wat is de levensduur van crepi? Hoelang gaat het mee?
De keuze van gevelbekleding heeft een grote invloed. Je woning zal er niet alleen helemaal anders uitzien, maar ook beter beschermd zijn tegen de weersinvloeden. Een van de populairste gevelbekledingen is crepi, ook bekend als gevelpleister, vanwege zijn duurzaamheid en veelzijdigheid. Maar hoelang gaat een gevel van crepi mee? Moet je bezorgd zijn om de levensduur van crepi? Je leest het hieronder.
Wat is crepi?
Crepi is een veelgebruikte term voor gevelpleister, een afwerkingslaag die op buitenmuren wordt aangebracht om ze te beschermen tegen weersinvloeden en vocht. We kennen crepi vooral als een witte, korrelige gevelbekleding, maar crepi is een stuk veelzijdiger dan je zou denken. We onderscheiden twee types crepi: minerale en synthetische.
Minerale crepi: natuurlijk en duurzaam
Minerale crepi, ook wel bekend als cementgebonden crepi, is samengesteld uit de natuurlijke materialen zand, cement, kalk en water. Die samenstelling zorgt voor een robuuste afwerking met een natuurlijke uitstraling. Minerale crepi staat bekend om zijn ademende eigenschappen, waardoor vocht kan verdampen en de gevel kan ‘ademen’. Zo kan vocht dat gevangen zit in de muren nog steeds ontsnappen en blijf je achter met een gezonde, droge gevel, beschermd door de laag crepi.
Bovendien is minerale crepi milieuvriendelijk vanwege de natuurlijke samenstelling een duurzame keuze. Nog een groot voordeel van minerale crepi is dat je het in dikkere lagen kan aanbrengen, waardoor je oneffenheden in de gevel kan verbergen. Heeft de gevel zijn beste jaren gehad en zijn er krommingen ontstaan, dan kan je die dus verdoezelen met minerale crepi.
Synthetische crepi: flexibel en waterdicht
Synthetische crepi, ook wel bekend als kunstharsgebonden crepi, is minerale crepi gebonden door kunstharsen zoals acrylaat of silicone, vermengd met vulstoffen. Die samenstelling biedt een hoge mate van flexibiliteit en is extra waterafstotend, waardoor de crepi nog minder snel scheuren zal vertonen en minder snel vuil wordt. Synthetische crepi vormt een waterdichte barrière tegen vocht en biedt uitstekende bescherming tegen scheuren en andere beschadigingen.
De synthetische crepisoorten worden aangebracht in een dun laagje en zijn daarom enkel geschikt voor gevels die zich in een goede staat bevinden.
Hoe komt het dat crepi zo duurzaam is?
Crepi gaat, welke soort dan ook, altijd lang mee. Die duurzaamheid van crepi wordt ondersteund door een combinatie van verschillende factoren.
Ademende eigenschappen
Een van de belangrijkste aspecten die bijdragen aan de duurzaamheid van crepi is het vermogen om te ademen, ook wel bekend als dampopen eigenschappen. Minerale crepi, met zijn natuurlijke samenstelling van zand, cement, kalk en water, staat erom bekend vocht te laten verdampen, waardoor het risico op condensatie en schimmelvorming wordt verminderd. Dit voorkomt op zijn beurt structurele schade aan de gevel en draagt bij aan een gezondere woonomgeving.
Waterdichte barrière
Aan de andere kant biedt synthetische crepi een waterdichte barrière tegen vochtindringing. De kunstharsen in synthetische crepi vormen een efficiënte beschermende laag die vocht buiten houdt en de onderliggende structuur beschermt tegen waterschade. Dit voorkomt problemen zoals scheurvorming en erosie, waardoor de levensduur van de gevel wordt verlengd.
Weersbestendigheid
Crepi is ook uitstekend bestand tegen blootstelling aan de elementen, zoals zon, regen, wind en vorst, zonder te vervagen, te barsten of af te brokkelen. Deze eigenschap zorgt ervoor dat de gevel er langdurig fris en verzorgd uitziet. Je schermt dus niet alleen de oude gevel af tegen regen en wind, ook de crepi zelf zal niet snel verslijten.
Geen groenaanslag
Een ander voordeel van crepi is dat het minder vatbaar is voor groenaanslag en schimmelgroei dan andere gevelbekledingen zoals baksteen of hout. Dit komt door de gladde en dichte textuur van de crepi, waardoor algen en mossen zich minder snel kunnen hechten. Hierdoor blijft de gevel langer schoon en hoef je minder schoon te maken.
Hoe lang gaat crepi mee?
De levensduur van crepi kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het materiaal, de klimatologische omstandigheden en het onderhoudsniveau. Over het algemeen kan crepi tot wel 25 jaar meegaan als het goed wordt onderhouden.
Hoe kan je de levensduur van crepi verlengen
Om de levensduur van crepi te verlengen en ervoor te zorgen dat het zijn look en beschermende eigenschappen behoudt, is sporadisch onderhoud aangeraden. Je onderhoudt crepi door ongeveer een keer per jaar de gevel te reinigen met water, een zachte borstel en eventueel wat zeep. Gebruik geen hogedrukreiniger of harde borstels, die kunnen de korrelstructuur van crepi beschadigen en zo gaatjes creëren. Dat heeft net het averechtse effect. Merk je een scheurtje in de crepi? Haal er dan een expert bij. Hij kan het scheurtje makkelijk en snel herstellen.
Daarnaast kan het aanbrengen van een hydrofuge helpen om de waterafstotendheid van de crepi te verbeteren en zo de levensduur te verlengen. Hydrofuge coatings vormen een waterafstotende laag op het oppervlak van de crepi, waardoor water en vocht worden afgestoten en de gevel wordt beschermd tegen vochtindringing. Crepi heeft van nature vochtwerende eigenschappen, maar een hydrofuge geeft je nog extra zekerheid en je elimineert de kans op groenaanslag.
Crepi aanbrengen? Renovatec helpt je graag
Overtuigd van de voordelen van crepi? De experts van Renovatec steken je woning in een nieuw jasje, met behulp van onze jarenlange ervaring en vakkennis. Zit je met meer vragen of wil je een afspraak? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.
U ontvangt gratis professioneel advies.