Blog

Welke materialen zijn geschikt voor gevelstoomreiniging?

gevelreiniging
Tips

Welke materialen zijn geschikt voor gevelstoomreiniging?

Een gevelstoomreiniging is een uitstekende manier om je gevel te reinigen. Het is de meest veilige – en ook een voordelige – manier om de gevelbekleding te bevrijden van oppervlakkig vuil. Denk dan aan groenaanslag, mossen, algen of ongewenste plantengroei. Het goede nieuws is dat je een gevelstoomreiniging kan laten uitvoeren op heel wat verschillende materialen zoals steen, metselwerk en hout. Je moet enkel rekening houden met zouten in de gevel. We vertellen je er hieronder meer over.

Hoe werkt een stoomreiniging?

Stoomreinigen gaat snel en is behoorlijk eenvoudig. De eerste stap is het bevochtigen van de gevel. Daarna begint het echte werk. De experts van Renovatec gebruiken professionele stoomapparatuur om je gevel te reinigen. Met die stoomgenerator vernevelen we stoom die tot wel 150 graden warm is op de gevel. Dat gebeurt onder druk. Op kwetsbare gevels gebruiken we daarvoor een lage druk, op stevige materialen zoals steen kunnen we de waterdruk hoger instellen.

Dankzij de warme stoom onder druk zal oppervlakkig vuil op de gevel loskomen. Eenmaal de hele gevel gestoomreinigd is, zullen we de steen, het metselwerk of het hout van de gevel nog eens afspoelen. Zo verdwijnt al dat losgekomen vuil.

Een groot voordeel van een gevelstoomreiniging is dat het bijzonder milieuvriendelijk is. Er worden namelijk geen chemicaliën of andere stoffen aan het water toegevoegd. Enkel stoom is voldoende om de gevel terug schoon te maken.

Kan gevelstoomreiniging op alle materialen?

In principe kan je elke soort gevel stoomreinigen. Stoomreinigen is een veilige manier om een vuile gevel schoon te maken. Meer zelfs, voor kwetsbare gevels is het de enige verantwoordelijke manier om de gevel te reinigen. Je kan natuurlijk vervuilde bakstenen gevels stoomreinigen, maar ook stenen gevels of houten gevelbekleding kan je perfect schoonmaken door middel van een gevelstoomreiniging. Historische gevels of monumenten worden doorgaans ook via een stoomreiniging schoongemaakt. Ook jouw gevel zal er dus niet onder lijden.

Er is een uitzondering: gevelbekleding waarin zouten verwerkt zitten. Het kan gebeuren dat na een stoomreiniging de minerale zouten in gevelbekleding beginnen uit te bloeien. Dergelijke zoutuitbloei is een vervelend neveneffect waarmee je rekening moet houden. Ook voegen waarin zouten zitten kunnen zoutuitbloei vormen. Contacteer ons om te weten of jouw gevel gestoomreinigd kan worden.

Waarmee moet je rekening houden bij een gevelstoomreiniging op verschillende materialen?

We zetten eerst nog eens de voordelen van een gevelstoomreiniging op een rijtje. Het is een goedkope manier om oppervlakkig vuil te reinigen. Bovendien is het bijzonder efficiënt voor dergelijk vuil en kan je het op zowat alle materialen toepassen.

Maar er zijn ook enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is er de zoutuibloei, die kan ontstaan op gevelbekledingen die bepaalde zouten bevatten. Door de hoge temperatuur van het stoom is een gevelstoomreiniging ook niet aan te raden voor kwetsbare materialen die al barsten vertonen. Zo zouden verdere barsten kunnen ontstaan. En weet ook dat een gevelstoomreiniging geen diepliggend vuil kan verwijderen uit de gevelbekleding.

Tip: combineer gevelstoomreiniging met een gevelimpregnatie

We eindigen met een tip. Merk je dat je gevel gevoelig is aan mossen, schimmels, algen of ander oppervlakkig vuil, dan raden we je ten zeerste een gevelimpregnatie aan. Onze experten zullen de gevel dan benevelen met een vochtwerend middel. Dat product dringt binnen in de poriën van de bakstenen, de crepi of een andere gevelbekleding en vormt een waterafstotende barrière. Zo neem je de voedingsbron weg van groenaanslag en kunnen er dus geen algen, mossen of schimmels meer op je gevel groeien.

Bovendien bescherm je je woning op die manier ook tegen doorslaand vocht. Regenwater kan namelijk niet meer binnendringen via scheurtjes of barstjes die zich in de gevel zouden bevinden of zich in de toekomst zouden kunnen vormen. Twee vliegen in een klap dus.

Een gevel impregneren is een uitstekend idee wanneer je net een gevelstoomreiniging hebt laten uitvoeren. De gevel moet namelijk schoon en vrij van vuil zijn vooraleer we een hydrofuge kunnen uitvoeren. Je kan de twee werken met andere woorden makkelijk combineren.

Renovatec is een expert in gevelstoomreiniging

Heeft je gevel betere tijden gekend? Dan is het hoog tijd om de gevelbekleding te reinigen. De veiligste manier om dat te doen is door middel van een gevelstoomreiniging. Dat kan op heel wat verschillende materialen, waaronder steen, metselwerk of hout. Onze specialisten komen graag bij je langs om je meer te vertellen over gevelstoomreinigingen. Contacteer ons vandaag nog voor een afspraak en een vrijblijvende offerte.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder