Blog

Gevelafwerking: welke toepassingen zijn er om een gevel af te werken?

crepi op gevel zetten
Tips

Gevelafwerking: welke toepassingen zijn er om een gevel af te werken?

Ben je van plan om een nieuwbouwwoning neer te poten of wil je een oudere woning renoveren? Dan is gevelafwerking natuurlijk essentieel. De mogelijkheden zijn legio. Je kan voor traditionele bakstenen kiezen, maar er zijn ook heel wat andere gevelafdekkingen die je aandacht verdienen.

Zo is er bijvoorbeeld de alom bekende crepi of sierpleister, die bij zowel moderne als landelijke woningen populair is. Of wat dacht je van zandcement, steenstrips of kunststof panelen? We geven je hieronder een overzicht van alle mogelijke gevelafwerkingen.

Gevelafwerking in crepi

Een van de meest populaire manieren om de gevel af te werken, of het nu of een nieuwbouw of een renovatieproject gaat, is crepi. Dat is het typische witte, korrelige bouwmateriaal dat je op heel wat woningen ziet. Crepi of sierpleister bestaat in een minerale en synthetische variant. Minerale crepi kan je in dikke lagen aanbrengen op oude, scheve gevels om ze te renoveren. Synthetische crepi bevat kunsthars en heeft elastische en krasvrije eigenschappen.

Crepi gaat lang mee en past bij elke woonstijl. Het is bovendien een snelle, relatief goedkope en duurzame manier om je woning een nieuwe look te geven. Crepi of sierpleister heeft zelfs een isolerende waarde, wat het een extra interessante gevelafwerking maakt.

Gevelafdekking met cementeren

De gevel cementeren lijkt op crepi, maar heeft iets andere kwaliteiten. De typische kleur van het zandcement dat gebruikt wordt om een gevel te cementeren is lichtgrijs, maar is tegenwoordig in veel meer kleuren beschikbaar. Wanneer je de gevel cementeert, zie je de bakstenen nog steeds doorschijnen. Ideaal voor wie de bakstenen look niet wil verliezen. Cement op de gevel maakt je woning extra waterdicht en het grootste voordeel is dat cementeren goedkoop is.

Gevelafwerking met steenstrips

Steenstrips zitten in de lift. Het zijn dunne versies van bakstenen, maximaal ongeveer twee centimeter breed, die er precies zo uitzien als hun bredere tegenhangers. Steenstrips zijn ideaal voor wie een gevel wil renoveren en isoleren zonder de oorspronkelijke look van de woning te verliezen. Het voordeel van steenstrips is dat ze minder plaats innemen, ideaal wanneer je de gevelafdekking combineert met een isolatielaag.

Steenstrips worden tegen de oude muur (of de isolatie) gelijmd en ook echt gevoegd met voegmortel. Je kan een gevel van steenstrips niet onderscheiden van een gewone, bakstenen gevel. Steenstrips bestaan in allerhande kleuren, vormen en maten. Wil je een traditioneel ogende baksteen, een baksteen die er oud uitziet of net een moderne, lage, zwarte baksteen? De mogelijkheden zijn eindeloos.

Andere opties voor gevelafdekking

Maar daar houdt het niet op. Crepi, zandcement en steenstrips mogen dan wel de populairste gevelafdekkingen zijn, je kan het ook nog anders aanpakken. Wat dacht je bijvoorbeeld van thermowood, leien of platen van kunststof of metaal. Die laatste opties zijn ideaal voor moderne woningen die wel wat karakter mogen hebben. Contacteer ons gerust voor meer informatie over wat de mogelijkheden precies zijn.

Onze tip: combineer gevelafdekking met isolatie

Ben je van plan om een oudere woning een nieuw jasje aan te meten met een nieuwe gevelafdekking, dan is het aan te raden om gevelisolatie te overwegen. Energiefacturen zijn hoog en woningen moeten aan steeds strengere isolatievoorwaarden voldoen. Zet je de stap om nieuwe gevelafdekking te voorzien, ga dan ook ineens voor een extra laag isolatie.

Er ontsnapt flink wat warmte via de gevel. Met gevelisolatie hoef je dan ook minder te stoken en bespaar je dus op je energiefactuur. Gevelisolatie wordt bovenop de oude gevelbekleding geplaatst en vervolgens afgedekt met een nieuwe gevelbekleding. Dat kunnen crepi, zandcement, steenstrips of nog niets anders zijn.

Op zoek naar een geschikte gevelafdekking voor je nieuwbouw- of renovatieproject? Renovatec helpt je graag

Wil je graag meer weten over de soorten gevelafdekking die we hierboven vermelden? Onze specialisten staan voor jou klaar en beantwoorden met plezier al je vragen. Samen overlopen we bij je thuis de verschillende mogelijkheden en we stellen offertes op. Contacteer ons vandaag nog en wij geven je graag vrijblijvend advies en offerte!

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder