Blog

Spuitkurk of crepi voor je gevelafwerking?

spuitkurk gevel
Tips

Spuitkurk of crepi voor je gevelafwerking?

Wil je de gevel van je woning in een nieuw jasje steken, dan heb je heel wat mogelijkheden. Crepi, of sierpleister, is bijzonder populair. Maar er zijn ook nog alternatieven: spuitkurk bijvoorbeeld. Maar wat zijn de voordelen en nadelen van spuitkurk en crepi? En voor welke gevelbekleding kies je het beste in welk geval? Je leest het hieronder.

Wat is het verschil tussen crepi en spuitkurk

Crepi of sierpleister is alomtegenwoordig in Vlaanderen en ver daarbuiten. Het is de typische witte, effen gevelbekleding die je op zowel moderne als landelijke woningen ziet. Minerale sierpleister bestaat uit een mengsel van zand, kalk en cement. Het is een korrelige mix die de bakstenen bedekt. Crepi bestaat in heel wat verschillende kleuren en ook de dikte van de korrel kan je kiezen. Daarnaast bestaat er ook synthetische crepi, waarbij kunsthars aan het mengsel toegevoegd werd. Die crepi is extra krasbestendig en scheurt niet.

Een andere mogelijkheid is het alternatieve spuitkurk. Spuitkurk of gespoten kurk bestaat uit korrels van kurk, gemengd met hars en oliën. Ook bij spuitkurk zijn verschillende kleuren en korreldiktes beschikbaar.

De voordelen van crepi en spuitkurk

Crepi of spuitkurk worden dus op dezelfde manier ingezet. Ze dienen om een reeds bestaande gevel te bekleden. Beide materialen hebben enkele voordelen gemeen. Zo zijn zowel crepi als spuitkurk waterafstotend. Dat betekent dat je dankzij crepi en spuitkurk je gevel ook beschermt tegen regen en vochtproblemen.

Zowel crepi als spuitkurk zijn beschikbaar in verschillende kleuren en je kan ook de korreldiktes kiezen. Wil je een gladde gevel of ben je wel te vinden voor de korrels in de pleister, je kiest het helemaal zelf. Met voorsprong het populairst is witte crepi of spuitkurk, maar laat dat je niet beperken. Een okerkleurige gevel of een ossenbloedkleurig exemplaar is bijvoorbeeld gebruikelijk in een historisch stadscentrum.

Bovendien kan je crepi en spuitkurk niet alleen op bakstenen, maar ook op houten of kunststoffen panelen plaatsen. Ook beton, leien of andere gevelbekledingen kunnen dienen als ondergrond voor crepi of sierpleister. Dat maakt beide materialen populair bij renovaties.

Waarom kiezen voor crepi?

Crepi is bijzonder populair en is dat al decennialang. Wie renoveert, kiest dan ook vaak voor crepi gevelbekleding. Je kan crepi in dikke lagen aanbrengen en zo oneffenheden in de oude gevel verbergen, wat met spuitkurk niet mogelijk is. Zo ziet je woning er als nieuw uit. Maar er is nog een extra reden om bij renovaties voor crepi te kiezen. Crepi is namelijk erg goed te combineren met gevelisolatie. Beslis je om de gevel langs buiten van een extra isolatielaag te voorzien? Dan kan je die isolatie het beste afdekken met crepi. Het is een uitstekende manier om je energiefactuur flink naar beneden te drukken en de waarde van je woning te doen stijgen.

Daarnaast heeft crepi een betere isolerende werking, zowel wat temperatuur als geluid betreft. Sierpleister kan gerust tellen als een extra isolatielaag op zichzelf. Dat is bij spuitkurk niet het geval.

Waarom kiezen voor spuitkurk?

Spuitkurk heeft twee grote voordelen ten opzichte van crepi. Ten eerste is de plaatsing van spuitkurk erg snel en weinig arbeidsintensief. Spuitkurk wordt rechtstreeks op de (gereinigde) gevel geplaatst. Bij crepi moeten er, in combinatie met isolatie, hoekprofielen en bewapening aan de gevel bevestigd worden.

Het tweede voordeel van spuitkurk is dat het minder snel vuil wordt. Je kan spuitkurk gewoon reinigen met de tuinslang en een reinigingsmiddel. En zelfs dat is amper nodig. Crepi kan je daarentegen absoluut niet met een hogedrukreiniger reinigen, dat brengt schade met zich mee. Daarbij komt nog dat spuitkurk minder snel scheuren vertoont omdat het elastischer is. Onderhoud of herstellingswerken liggen dus ver in de toekomst.

Wat is het voordeligst: crepi of spuitkurk?

Hoeveel je betaalt voor crepi en spuitkurk, hangt natuurlijk af van hoe groot de gevel precies is. Maar ook het aantal lagen speelt een rol. Minerale crepi wordt in één laag aangebracht, voor synthetische crepi en spuitkurk zijn er twee of drie lagen nodig. In het algemeen kunnen we stellen dat crepi iets voordeliger is dan spuitkurk. Neem contact met ons op voor een precieze offerte.

Samengevat: crepi of spuitkurk?

Zowel crepi als spuitkurk zijn uitstekende vormen van gevelbekleding. Een foute keuze is er dus niet. Er zijn wel enkele situaties waarin crepi of spuitkurk interessanter zijn.

Ben je van plan om je gevel langs buiten te isoleren, kies dan voor crepi. Ook wanneer je een oneffen, ietwat beschadigde gevel wil bekleden krijgt crepi de voorkeur. Je kan het namelijk in dikkere lagen aanbrengen.

Is de gevel in goede staat en ben je niet van plan om isolatie aan te brengen, dan draagt spuitkurk de voorkeur weg. Spuitkurk is makkelijk te onderhouden en zal langer in topvorm zijn.

Renovatec is een expert in spuitkurk en crepi

Wil je je woning een nieuwe look aanmeten en twijfel je tussen spuitkurk en crepi? Bij Renovatec geven we je graag een antwoord op verdere vragen. Contacteer ons vandaag nog voor vrijblijvend advies of maak een afspraak. We komen met veel plezier langs om je woning te bekijken, de mogelijkheden met je te overlopen en advies op maat te geven.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder